Kom maar op met die pakjes en zakjes!

Huh? Hoor je dat nu goed? Zeker weten!

Eten doe ik zoveel mogelijk onbewerkt: zélf koken en zélf je maaltijd op smaak brengen met kruiden die ik standaard in huis heb. Dit roep ik altijd en probeer ik ook zoveel mogelijk te doen. En is ook iets wat ik anderen ook zoveel mogelijk adviseer. Maar niet altijd. 

Een beetje realistisch zijn blijft ook belangrijk. Je zult mij niet tegenkomen met een kant-en-klare lasagne of een potje saus, maar sommige producten zijn gewoon hartstikke prima om uit een potje te halen. 

De producten die ik dan toch gebruik zijn producten die weinig toevoegingen bevatten en zijn een bewuste keuze. En dat is dan ook prima. 

Tomatensaus/tomatenpuree/tomatenblokjes/gezeefde tomaten
Tomatensaus zélf maken is een stuk lekkerder dan uit een pakje, maar meestal gebruik ik toch een van deze varianten. In deze pakjes zit praktisch uitsluitend tomaten dus bespaar ik mezelf een hoop tijd en werk.

Peulvruchten en mais
Kikkererwten, linzen en bruine bonen: deze peulvruchten heb ik altijd uit een blik of glas. Waarom? ik ben iemand die spontaan eten kookt, die overdag bedenkt wat ze wil eten. Gedroogde peulvruchten die je eerst een paar uur moet weken en daarna nog een langere tijd moeten koken is dan niet zo handig toch? Sommige producten bevatten wel wat toevoegingen, lees daarom wel even eerst het etiket.

Knoflook
Knoflook? Ja zeker! Knoflook gebruikte ik eerder niet zo vaak: ik vond het maar een ‘gedoe’ om zo’n teentje uit te pakken en fijn te snijden. Gevolg? Zo’n bol lag te ‘verstoffen’ in de kelder totdat hij fijngeknepen kon worden. Lucky me: er bestaat ook knoflookpasta/gehakte knoflook. Ideaal spul, 1 theelepeltje komt overeen met 1 teentje en het blijft wekenlang goed in de koelkast.  Sindsdien ben ik véél vaker knoflook gaan gebruiken. Let wel op de verpakking of er niet olijfolie is toegevoegd. Zonde!

Bouillon
Bouillon maken: wat een gedoe! Daar heb ik vaak geen zin in. Dus meestal maak ik gewoon gebruik van een blokje. Afhankelijk van hoeveel ik er nodig heb maak ik gebruik van de ‘gewone’ of de minder zoute variant: op een grote pan van 4-5 liter soep voeg ik rustig 2 gewone blokjes toe en verder geen zout. Zo heb ik nog een bescheiden hoeveelheid zout per portie.

Diepvriesfruit
In mijn vriezer heb ik áltijd diepvriesfruit liggen: blauwe bessen en frambozen. Vers ingevroren fruit is goedkoper dan vers (zeker in de winter) en is net zo gezond, so why not? Ideaal in baksels of wanneer ik fruit ben vergeten met het boodschappen doen. 

Citroensap/citroenrasp
Verse sap is veel lekkerder en hetzelfde geld voor de rasp, maar hé dit is makkelijk, áltijd paraat en is lang houdbaar. Ideaal ook voor spontane momenten waarop ik citroensap nodig heb. 

Pasta’s
Pasta’s kun je heel goed zelf maken, maar kost tijd om te maken en om te laten drogen. Daar ben ik (tot nu toe) niet aan begonnen, gewoon lekker makkelijk pasta, spaghetti of andere pastaslierten: ik koop het allemaal kant-en-klaar: maar wel de volkoren variant, dat dan weer wel. 

Zongedroogde tomaatjes
Zongedroogde tomaatjes kun je goed zelf maken, maar ik kook meestal spontaan en laat die tomaatjes nou net zo’n 2 uur in de oven moeten. Én binnen een week moeten ze op. Dus dat betekent kleine porties en dat vind ik zonde van de energie die de oven kost. Daarom maak ik lekker gebruik van de kant-en-klare variant: ook hier geldt: lees wel de etiketten. Soms worden de gekste dingen toegevoegd zoals suiker. 

Pesto
Pesto is ook zo’n sausje: ik heb altijd een potje in huis. Een zelfgemaakte pesto is véél lekkerder dan een supermarktvariant. Pesto gebruik ik heel vaak in kleine hoeveelheden, minder dan een eetlepel. Als ik dan een afweging moet maken: even uit een potje of zelf aan de slag is de keuze makkelijk. Als ik wel wat meer nodig heb maak ik het zélf: dat blijft toch het lekkerste. Een goede pesto bestaat uit basilicum, extra vierge olijfolie, pijnboompitjes en een beetje Italiaanse kaas. De meeste pesto-fabrikanten gebruiken echter geen olijfolie. Ook pijnboompitjes vind je weinig terug: in die van de Albert Heijn slechts 0,02%. Wat er wel in zit: basilicum en helaas, ja ook aardappel en suiker en/of zout. De bij mij bekende beste variant is toch die van de Lidl Baresa Pesto. 

Tonijn
Voor salades of binnen andere maaltijden koop ik graag een blikje tonijn. Weinig toevoegingen, maar wel direct te gebruiken. Afhankelijk van het gerecht kies ik voor olie of water. Mijn voorkeur gaat uit naar water waar ik dan zélf wat olie aan toevoeg zodat ik zélf in de hand heb hoeveel olie ik gebruik. 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *