Colitis ulcerosa

Wat is colitis ulcerosa?
Colitis ulcerosa is een chronische ziekte van de dikke darm (Colon = dikke darm, itis = ontsteking). Het slijmvlies hiervan is ontstoken en zwelt op waardoor kleine wondjes ontstaan (zweren = ulcerosa). Mogelijke klachten zijn: diarree, obstipatie, slijm/bloed in ontlasting, kramp, vermagering, koorts, misselijkheid of een verminderde eetlust.

Andere namen voor colitis ulcerosa zijn een chronische darmontsteking, inflammatory bowel disease (IBD). Deze termen worden soms ook gebruikt voor de ziekte van Crohn.

Veel klachten van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn hetzelfde. Ook de behandeling is vaak hetzelfde. Er zijn een aantal grote verschillen. De verschillen tussen Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn:
• Bij colitis ulcerosa is de ziekte beperkt tot de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn komen ontstekingen in het gehele spijsverteringskanaal voor;
• Bij colitis ulcerosa is alleen de slijmvlieslaag ontstoken terwijl bij de ziekte van Crohn ontstekingen kunnen doordringen tot diepere lagen van de darmwand en daar kunnen zorgen voor een fistel (= een onnatuurlijke verbinding tussen twee lichaamsholten of tussen een lichaamsholte en de huid);
• Bij de ziekte van Crohn kunnen de zweren dieper worden  en ontstaat meer littekenweefsel, wat voor vernauwingen en verklevingen kan zorgen;
• Bij de ziekte van Crohn zijn de ontstoken delen afgewisseld met gezonde delen terwijl bij colitis ulcerosa de ontstekingen met elkaar verbonden zijn.

Hoe ontstaat colitis ulcerosa?
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van colitis ulcerosa: een verminderd afweersysteem en erfelijkheid. Stress kan invloed hebben op de ernst van de klachten.

Naar verdere oorzaken van colitis ulcerosa wordt nog onderzoek uitgevoerd.

Wat zijn de gevolgen van colitis ulcerosa?
Je wordt behandeld met medicijnen die ontstekingen afremmen en helpen bij het voorkomen van nieuwe ontstekingen. Helaas is colitis ulcerosa geen ziekte die genezen kan worden.
Soms is een operatie nodig waarbij een deel van de dikke darm wordt weggehaald en andere delen weer aan elkaar ‘genaaid’ worden.
Tot slot is een mogelijk gevolg van deze ziekte een toxisch mega-colon. Hierbij zijn de zweren zo heftig dat de ontlasting niet meer voortgeduwd wordt. Aanwijzingen zijn: hoge koorts, opgezette buik, bloed in ontlasting, buikpijn en slaperigheid. In het ergste geval kan de darm scheuren. Een arts houdt iemand met een hevige aanval van colitis extra goed in de gaten.

Welke rol speelt voeding?
Je lichaam verbruikt meer energie om tegen de ontstekingen te vechten. Verder is het belangrijk om gezond te leven. 
Een aantal adviezen zijn:

• zorg voor regelmaat met dagelijks drie hoofdmaaltijden;
• eet voldoende vezels door het gebruik van: volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen;
• alcohol kan mogelijk de klachten verergeren;
• drink voldoende: 1500-2000 ml per dag is echt noodzakelijk. Bij veel diarree heb je zelfs nog meer vocht nodig;
• neem als je veel last van diarree hebt ook wat hartigs. Door de diarree verlies je naast vocht, ook veel zouten. Door iets hartigs te eten of een bouillon te drinken kun je deze zouten aanvullen.

Welke rol speelt beweging?
Voor zover bekend heeft beweging geen invloed op het ontstaan of een verergering van colitis ulcerosa. Daarom wordt hetzelfde beweegadvies gehanteerd als voor een gezonde volwassene. Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij een (verhoogde kans op) colitis ulcerosa en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Ik geef je advies om gezond te eten met zo min mogelijke klachten;
• Samen kijken we of jij extra energie en eiwitten nodig hebt als gevolg van gewichtsverlies door ontstekingen;
• Ik help jou als je ongewenst aankomt of juist afvalt;
• Samen kijken we hoe je voldoende kunt eten als je geen eetlust hebt;
• Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is;
• Als je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je stofwisseling en/of eetlust (zoals prednison), geef ik je advies hoe je met je voedingspatroon kunt omgaan.

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com. 

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *