Kanker en voeding

Goede voeding is belangrijk. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wat als je de diagnose kanker krijgt, als je chemo moet ondergaan.  Juist dán is een goede voeding extra belangrijk. Als je goed gevoed bent, lukt het vaak beter om de behandelingen goed te doorstaan. Ook heb je als je goed gevoed bent, minder kans op complicaties. Helaas is goed eten soms makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk zijn er tal van complicaties, die het je soms onmogelijk kunnen maken om goed te eten. Ik geef je graag wat tips bij een aantal veelvoorkomende symptomen.

Drinken
Bij de behandeling van kanker komen er veel afvalstoffen in het lichaam vrij. Door 1500-2000 ml te drinken kunnen de nieren helpen deze afvalstoffen te verwijderen uit je lichaam. Soms is zelfs nog meer vocht nodig. Dit zal de arts aangeven.

Ongewenst gewichtsverlies
Gewichtsverlies kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan door de ziekte komen, maar ook doordat je minder bent gaan eten. Als je merkt dat je meer dan drie kilo in een maand bent afgevallen, is het verstandig hulp te vragen. Kies dan voeding waarvan je geniet. Hierbij is het tijdelijk even minder belangrijk of de voeding gezond is. Op dit moment heb je de energie hard nodig om op krachten te blijven. Wat een gezonde voeding is, is bij ziekte anders dan in gezondheid. Soms is het nodig aanvulling via drinkvoeding te krijgen.

Ongewenste gewichtstoename
Bij sommige soorten kanker krijgt iemand meer vetweefsel. Oorzaken van een toename van vetweefsel zijn onder andere: het soort medicatie, voeding, hormonen, langzaam werkende schildklier, verminderde beweging of juist een sterk hongergevoel.

Voedingsproblemen
Naast gewichtsproblemen, zijn er ook voedingsproblemen die kunnen voorkomen. De bijwerkingen die iemand heeft ten gevolge van de medicatie zijn per persoon verschillend en variëren ook in ernst.

Misselijkheid
Door misselijkheid kan het zijn dat je geen zin hebt in eten. Vraag aan je arts of hij iets heeft wat de misselijkheid iets verzacht. Let er ook op dat je voldoende drinkt. Te weinig drinken verergert de misselijkheid. Als je vaak misselijk bent kan het zinvol zijn om meerdere kleine maaltijden per dag te eten: zes maaltijden in plaats van drie hoofdmaaltijden. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van etensluchtjes en houd na het eten je hoofd nog een tijdje overeind.

Braken
Als je vaak moet braken kan het lastig zijn om genoeg te eten. Soms kan het zinloos lijken om te eten als het toch weer wordt ‘weggegooid’. Eet toch regelmatig kleine beetjes. Als de misselijkheid voorbij is, kan het verstandig zijn om wat extra te eten om de klap van de volgende chemo op te vangen. Probeer hierbij het gewicht min of meer gelijk te houden. Als je normaal 70 kg weegt, mag je tijdens de chemo best een paar kilo er onder zitten en na de chemo er iets boven. Houd het hoofd een beetje overeind na het eten. Als je merkt dat je zelfs geen vocht meer binnenhoudt of het idee hebt dat het niet verminderd neem dan contact op met je arts. Mogelijk zijn er dan aanvullende maatregelen nodig om je weer op de been te krijgen.

Gebrek aan eetlust
Bij chemo kan het vaak voorkomen dat je een verminderde eetlust hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals de ziekte, medicijnen of chemo. Het is belangrijk om voldoende te eten. Kom zo min mogelijk in contact met eten(sgeuren), totdat je het daadwerkelijk gaat eten om tegenzin zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast is het belangrijk om, ondanks je weerstand, steeds kleine porties proberen te eten om afweer tegen te gaan. Zorg dat je een paar makkelijk eetbare dingen hebt. Het hebben van eetlust kan per uur verschillen: eet desnoods midden in de nacht.

Reuk- en smaakverandering
Door de chemo kan het zijn dat je smaak verandert. Producten die je altijd lekker vond, smaken nu opeens vies. Maar ook andersom: producten waarvan je het niet verwacht, kunnen nu beter gegeten worden. Soms kan bestek een metaalachtige smaak geven. Maak in dat geval gebruik van plastic bestek. Voeding mag ook extra gekruid worden, als dit jou helpt om beter te eten. Soms kan het helpen om meer naar de textuur en de temperatuur van de maaltijd te kijken en daarna pas naar de smaak.

Pijnlijke mond
Sommige mensen krijgen een pijnlijke mond tijdens de behandeling. Dit kan komen door wondjes als gevolg van bestraling. Vermijd dan scherpe kruiden, zuur fruit (grapefruit) en harde voeding. Neem vaker pap of yoghurt of brood zonder korst. Kijk wat voor jou prettig is. Soms kan het fijner zijn om hele koude producten te eten in plaats van warme producten.

Droge mond
Mensen met kanker in het hoofd-halsgebied hebben regelmatig last van een droge mond. In dat geval kan voeding dat een beetje zuur smaakt juist aangenaam zijn. Soms helpt het om wat vaker tanden te poetsen of juist op een stukje bevroren fruit te kauwen. Daarnaast kan veel drinken helpen en bij ieder hap voedsel dit na te spoelen met vocht. Andere tips zijn: brood dopen in vocht, smeuïg broodbeleg, vla/yoghurt, iets meer jus over het eten. Stap niet te snel over naar vloeibaar/gemalen. Kauwen helpt ook de speekselproductie op gang te brengen.

Slijmvorming
Het eten en drinken van zuivel kan zorgen voor slijmvorming. Neem in dat geval na het drinken ervan een slokje water of sap. Ook kan het helpen om iets hartigs erbij te eten omdat zout helpt het slijm weer af te breken

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij kanker en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou? Samen kijken we
• wat voor jouw vorm van kanker goede voeding is;
• wat jouw bijwerkingen zijn en wat voor jou helpt je klachten te hanteren;
• hoe we jouw gewicht en conditie zoveel mogelijk op peil te houden of zelfs te verbeteren;
• hoe jij genoeg kunt drinken tijdens de behandeling;
• naar jouw voeding tijdens de behandeling, tussen de behandelingen, na de behandeling en bij het herstel van deze ziekte.

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *