Paasrecepten

Het is weer bijna zover.. Pasen! Een tijd vol met (chocolade)eieren en andere lekkernijen! Maar wat zijn nu lekkere recepten die niet al te slecht voor je zijn?

En.. hoeveel eieren mag je nu eigenlijk? Het ‘oude’ advies was 2-3 eieren per week maximaal vanwege het cholesterol. Inmiddels is bekend dat het cholesterol uit een ei niet het verkeerde cholesterol is. Daarom kun je met Pasen rustig een eitje extra eten.

Paaseitjes zijn helaas toch een ander verhaal. Wist jij dat je met Pasen al snel een extra dag eten binnenkrijgt? Download dit artikel om te weten wat Pasen voor jou betekent!

Verleidingen voor Pasen

Ik deel graag een paar recepten met je!

Eiersaladeeiersalade
Deze eiersalade maak je in slechts zeven simpele stappen en kun je binnen
10 minuten klaar hebben. Lekker voor op een toastje, op een boterham of tussen een lekker warm broodje uit de oven. 

Paaskonijnkonijntje
Een paaskonijntje, Kost weinig moeite en tijd, maar het staat wel leuk. Ook leuk voor de kleintjes. Alles wat je nodig hebt voor twee konijntjes is 1 hardgekookt eitje, 6 dunne reepjes wortel, 2 dunne plakjes wortel in de vorm van een ‘oor’ en drie kleine stukjes olijf. 

Gevulde kuikentjesgevuldekuikentjes
Superleuke kuikentjes en niet moeilijk om te maken. Snijd twee hardgekookte eitjes in tweeën (Let op: niet door de lengte!). Lepel het eigeel eruit en doe in een apart schaaltje. Prak het eigeel met een klein vorkje en meng met halve eetlepel Griekse yoghurt, een halve lepel yogonaise,  halve theelepel kerrie, een snufje zout en een snufje peper. Stop het mengsel in een boterhamzakje en knip het puntje er vanaf. Vul de eitjes en zorg dat er een kopje op ligt. Snijd een olijf in stukjes en hou vier stukjes apart voor de ogen en snijd 2 driehoekjes van een plakje wortel voor de snavel. Zet tenslotte de bovenste helft van de eieren op het ‘kopje’ en klaar is je ei! 

Spinazie-Eierwraps
Bak 200 gram spinazie op (of gebruik diepvriesspinazie). Kluts vier eieren met een snufje peper en zout en meng met de spinazie. Bak een omelet van het spinazie-eimengsel. Beleg de wrap met een stuk of 10 gegrilde cherrytomaatjes in tweeën gesneden (of voor een makkelijker variant: wat tomatensaus). Strooi als laatste 3 eetlepels geraspte oude kaas over de omelet en laat dit zachtjes smelten. Rol de omeletwrap op en snijd in reepjes. Lekker als hapje of bij de brunch. 

Drie soorten mini-quichesmini_quiches
Rond Pasen is een quiche iets wat er bij hoort. Het voordeel van een quiche is dat je er echt bijna alles in ‘kwijt’ kunt. Voor dit recept heb ik gekozen voor een alternatief, magerder deeg in plaats van het vette bladerdeeg.  Ik heb één keer het recept voor hartige deeg gebruikt voor alle drie soorten, achttien mini-quiches totaal. 

Ik heb drie lekkere vullingen uitgezocht voor Pasen 2016. De hoeveelheid van de vullingen heb ik ingedeeld per zes mini-quiches.
Als je de vulling verdubbeld heb je voldoende vulling voor één ‘grote’ quiche.

De mini-quiches moeten 20 minuten in de oven op 180 graden.

Versie 1: Rodekool-geitenkaasquiche
0,25 versgekookte rode kool en appel óf een klein ‘kant-en-klaar-potje rodekool. Je hebt ongeveer een eetlepel kool/appel nodig en daarover per quiche een half plakje zachte geitenkaas in brokjes en 1 walnoot in stukjes. Overgieten met 2 eieren geklutst met een eetlepel kwark 
Versie 2: Broccoli-zalmquiche
Je hebt ongeveer 75 gram gare kleine roosjes broccoli nodig en een blikje met zalm. Vul de quichevormpjes voor ongeveer 2/3e, zonder aan te drukken. Kluts 3 eieren met een snufje peper en zout en vul de quiches aan totdat deze vol zitten.
Versie 3 Spinazie-champignonquiche
Meng 5 ‘blokjes’ diepvriesspinazie  met 50 gram gebakken plakjes champignon en vul de quichevormpjes voor 2/3e met het mengsel. Kluts 2 eieren met 1 eetlepel kruidenkaas  en giet over het spinaziemengsel

Toast met avocado en gepocheerd eigeporcheerd ei
Een gepocheerd ei klinkt heel ingewikkeld, maar het valt behoorlijk mee in de praktijk. Ik geef je een paar tips hoe jij het ook kunt maken. Rooster eerst een boterham en snijd een halve avocado in dunne plakken. Een avocado zit vol met  gezonde vetten. Beleg het geroosterde brood met de plakjes avocado en besprenkel met enkele druppels citroensap voor een frisse smaak. Zet ondertussen een pannetje met water op totdat het kookt: zet dan het vuur zachter zodat het net niet borrelt. Voeg een eetlepel azijn toe. Dit zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en zorgt voor een mooiere vorm van het ei. Laat een eitje in een schaaltje glijden. Roer het water door totdat je een soort draaikolk hebt. Ook dit is weer om het ei in een mooie vorm te houden. Giet dan het ei in het midden van de pan. Na ongeveer 3 minuten is je ei zachtgekookt, het voelt dan aan als een bol mozzarella. Schep het ei met een schuimspaan eruit en leg op een keukenrol en erna op het toast. Voeg een snufje zout toe en genieten maar! 

Kip en een kuikentjekuiken_kip
Wat heb je nodig voor zo’n superleuke kip en kuikentje? Twee gekookte eitjes en een aantal stukjes wortel en olijf. Zo simpel kan het zijn. Snijd het ei (of eigeel) een klein stukje in voor je een stukje snavel of oog toevoegt: zo blijft het makkelijker zitten. 

Ontbijtburrito
Warm een (volkoren) wrap kort even op. Snijd 25 gram ham in blokjes en bak deze op. Kluts twee eieren en twee eetlepels melk, een halve tomaat in kleine blokjes, een halve paprika in blokjes, een halve ui gesnipperd en 1 eetlepel geraspte (oude) kaas en roer tijdens het bakken totdat al het ei gestold is. Beleg de wrap met het eiermengsel en  optioneel: een kwart avocado in blokjes. Vouw de onderkant ongeveer 4 cm om en rol vervolgens de wrap op. 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *