Mijn ramadan-ervaringen

De ramadan is nu een week geleden begonnen.  Als diëtist weet ik dat mensen tijdens de ramadan zo’n 4-5 kilo aankomen. Om te ervaren hoe dit is wilde ik dit graag een week uitproberen.  Zeven dagen heb ik meegedaan door niet na zonsopkomst te eten en niet na zonsondergang. Hoe was het?
  
(Niet) eten 
Pittig! De eerste dagen heel suf, hoofdpijn, weinig concentratie. Een ontdekkingstocht wat en welke hoeveelheden ik kon eten. Met soms fikse buikpijn als gevolg. Want wat bleek: ondanks een lange dag niet eten, kon ik weinig op in de avonduren. Ontbijten was mijn sterkere kant gelukkig! En drinken: ’s ochtends een liter, voor het slapen gaan een liter. Veel gegoogled: wat is nou slim om wel en niet te eten, uiteindelijk heb ik ontdekt welke hoeveelheden ik goed kan verdragen op deze rare tijdstippen.  
 
De honger was goed te doen. Ik ging ook gezellig mee aan tafel met vriendlief. Waar hij de eerste dagen nog dreigde om op zolder te gaan zitten als ik niet stopte met het eten uit zijn mond kijken, werd dit later beter door afleiding te zoeken: een appeltje te schillen, deeg kneden etc. Later gaf ik hem tussendoor waar ik zelf zin in had en wilde ik tot in detail horen hoe lekker het smaakte. Overdreven? Ach.. 
 
Ook heb ik lekker meegesmikkeld van verschillende (mierzoete) baklava’s en de typische tahinli ekmek, dat alleen tijdens de ramadanmaand te verkrijgen is.  De voedingswaarde van dit brood is ook gigantisch, maar liefst 2485 kcal. Niet gek dus dat je snel aankomt als je met regelmaat dit soort lekkernijen eet.
 
Beweging 
En beweging? Ik ben bewust vaak in beweging gebleven. Naast mijn gebruikelijke fietstochtjes heb ik ook extra wandelingen ingepland omdat ik het hardlopen tijdens de ramadan toch niet zag zitten.
 
De laatste dagen en speciale gelegenheden
De laatste drie dagen gingen top! Ik kon weer gewoon lekker werken en actief zijn. Al was het even lastig te bedenken hoe en wat op de bruiloft van mijn neef! Alleen een bitterbal na zo’n lange tijd was te weinig, maar om nou zelf je eten mee te nemen?  Gelukkig was er nog een taartje: dat het lekkerste taartje was dat ik ooit heb gegeten na zo’n tijd. Toch heb ik ook stiekem een broodje gegeten, in de hoop dat niemand het zag. En wat een ontdekking om in het weekend laat op bed te liggen en dan niet zo vroeg de wekker te hoeven zetten.  Dit had ik al ‘geleerd’ van andere moslims, maar was toch bang om tekort te komen.En met de familie eten.. Zaterdag chinezen met de schoonfamilie. Een eitje, zo gek ben ik niet op chinees gelukkig. Zondag gourmetten met de familie: lastig! Het was de laatste dag: zou ik dan niet tóch meedoen. Als ik het nou tegen niemand vertelde? Ook toen is het gelukt, al dan niet met pijn en moeite.
  
Wat ik heb geleerd?
Ik kan prima zonder tussendoortjes. Ik weet dat ik de neiging heb om uit verveling te eten: dat is de afgelopen week dus helemaal niet gebeurd. Vasthouden dus! Daarnaast helpt het ook om even echt tot rust te komen in plaats van direct de koelkast in te duiken.
 
Het resultaat?
Het doel van het experiment was niet alleen kijken hoe het zou zijn, hoe je het kunt volhouden en ontdekken wat een goed voedingspatroon is tijdens deze dagen.  Ik wilde leren welke adviezen ik zou kunnen geven, wat lastig was. Ook wilde ik ontdekken of ik door gewoon te eten hoe ik dit graag wilde óók in gewicht zou aankomen.  Niets bleek minder waar.

In de afgelopen week ben ik 2,1 kilo afgevallen.  Dat klinkt niet heel slecht toch? Maar ik heb verder gekeken. Mijn spiermassa is met 1,6 kilo afgenomen, mijn vetmassa met een halve kilo.  Mijn middelomtrek is gelijk gebleven en tot slot is mijn vetpercentage 0,3% gestegen.  Hmm.. niet zoals ik dat graag wilde! Nu hophop in beweging om weer wat spieren te kweken!

En als je wilt weten hoe ik mijn advies tijdens de ramadan heb aangepast naar aanleiding van mijn ervaringen? Dan ben je natuurlijk altijd welkom om een afspraak te maken,

Tot snel!
Enne.. nog veel succes als je zelf ook meedoet!
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *