16 tips voor een gezondere bbq

Tips gezonde Barbecue

Barbecueën: lekker, genieten, gezelligheid, mooi weer, vlees, salades, drankjes..
Helaas bevat een barbecue vaak meer calorieën dan een normale maaltijd. Toch hoort bij een barbecue vooral genieten centraal te staan. Dat kan ook als je wat meer op je gezondheid wilt letten. Want oh, wat is het gezellig samen met vrienden of familie.

Een (algemeen bekende) barbecue met wit stokbrood, speklappen en vette sauzen is misschien niet de slimste optie als je op je gezondheid wilt letten. Daarom deel ik graag nog wat tips met je om de bbq nét even een tikkie gezonder en slanker te maken. 

  1. Gebruik pure, verse ingrediënten van goede kwaliteit. Géén voorgemarineerde stukken vlees of vis. Je zult zien dat je weinig nodig hebt voor een fantastische smaak. Daarnaast is het ook veel leuker om je eigen smaaksensaties te creëren toch? Maak bijvoorbeeld ook je eigen sausjes/smeersels.
  2. Kies je soorten vlees, vis of kip: kies wat vaker voor magere vleessoorten als kip, biefstuk, varkenshaas, tartaar etc. Dit is een grote winstpunt. Liever laten staan of wat minder: varkensgehakt, hamburgers, karbonades, speklapjes, worstjes etc.
  3. Groente: eet meer groenten op de bbq. Gezond, lekker, vullend én bevat weinig kcal zodat je er lekker veel van kunt eten. Wat voorbeelden? Champignonsticks of maiskolven op een stok (wel eerst even 10 minuten koken) je kunt het zo gek nog niet bedenken! Een voorbeeld van een groentespies die ik wel eens maak:
    1. Gegrilde romainesla met balsamico
    2. Gegrilde witlof met klein beetje balsamico en ongeveer 1 tl honing
    3. Courgette kruislings inkerven, met garlicpepper (kruidenmix) of optioneel cajun-kruiden
    4. (gevulde) champignons/portabello’s
    5. Gegrilde asperges
    6. Gepofte aardappel
  4. Let op je hoeveelheden: Vaak eet je enorm veel vlees: 4-5 stukken gaan er al snel doorheen. Een hoeveelheid die je tijdens een normale avondmaaltijd niet snel zult eten. Waarom nu wel? Tegenwoordig kies ik vaak voor 1, soms 2 stukken goed vlees  en vul aan met wat groenten en/of een salade: Geen stokbrood meer nodig, geen eindeloze niet-vullende stukken vlees.  Bijvoorbeeld: bavette-rollade, beenham. 
  5. Stokbrood: Tegenwoordig laat ik het zelfs helemaal weg, maar mocht je het er toch bij willen hebben probeer de portiegrootte te beperken door bijvoorbeeld 1 ‘normaal’ pistoletje per persoon te doen in plaats van enkele grote. Vaak blijf je maar eten omdat het er nu eenmaal is. Kies ook eens voor een ander soort brood: spelt of meergranenstokbrood. Er zit net even wat meer vezels, voedingsstoffen en smaak in dan in gewoon brood en smaakt prima tussen alle overige lekkernijen.
  6. Gebruik houtskool (voorkeur) of briketten van goede kwaliteit en laat de chemische aanmaakblokjes het liefst links liggen! Kies in plaats daarvan voor aanmaakwokkels of een looflighter. De zogenaamde benzine-blokjes brandt inderdaad snel, maar zorgen ook voor de nodige chemische geuren en ook smaak: Dat wil je liever niet proeven. 
  7. Meten is weten; Wil je bijvoorbeeld dikke stukken vlees of een hele vis garen op de barbecue? Heel goed idee! En ook prima uit te voeren, zolang je je van te voren even inleest. Zoek een goed BBQ recept op en zorg dat je een thermometer hebt zodat je de vis of het vlees op precies het goede moment van de barbecue kunt halen.
  8. Gebruik verse kruiden. Kruiden zijn heerlijk om bij je gerechten mee te grillen. Heb je teveel afgeknipt? Strooi ze dan over de houtskool voor een heerlijke aroma die in je gerechten trekt en heerlijk ruikt!
  9. Salade: Bij een gezonde BBQ hoort een salade met véél verse groenten.  Kies voor verschillende soorten sla (of koop een gemengde variant) en vul met paprika, tomaat, komkommer, zaden, pitten, zaden, pitten, noten, fruit (aardbeien, mango, sinaasappel etc),
  10. Sauzen: Ik gebruik zo min mogelijk sauzen. De meeste sauzen zijn vaak vrij vet of bevatten veel suiker (kijk maar eens op het etiket) en voor mij nog belangrijker: ik wil de smaak proeven van het product zélf. Wil je toch een saus? Maak eens een saus zelf om te weten wat je eet en het makkelijkste: de meeste witte sauzen zijn gebaseerd op room en bevatten veel kcal. De rode sauzen zijn wat dat betreft een stuk ‘magerder’.
  11. Experimenteer met benodigdheden: Denk aan een dutch oven op de barbecue om bijvoorbeeld een stoofpotje te maken of koop een rookgenerator en houtmot om een stukje zalm koud te kunnen roken (=aanrader) of een chili als bijgerecht. 
  12. Heb je een BBQ en het vermoeden dat er voor jou weinig gezonds/lekkers te vinden is? Neem zélf fruit en salades mee. Zo weet je zeker dat er ook voor jou wat gezonds te vinden is én je maakt jezelf populair door de gastvrouw/heer te ontzien. 
  13. Honger!! Ken je het gevoel? Het duurt zolang voordat de bbq klaar is om het vlees op te grillen dat je helemaal ‘los’ gaat met al het lekkers dat er is. Neem vooraf een klein schaaltje yoghurt om  het makkelijker te maken jezelf te beheersen.
  14. Drink water! Tijdens een bbq ben je véél langer aan het eten en drink je vaak de hele avond meer (alcohol) dan normaal. Drink 1-2 glazen alcohol en beperk je verder tot water óf wissel het af: 1 glas wijn en een glas water. Als je dit jezelf aanwent wordt het op den duur een logische gewoonte (en geen straf! 😉 )
  15. Eet fruit! Lekker tussendoor of als dessert: een schijf ananas grillen of in een grote schaal als fruitsalade. Fruit is het allerlekkerste in de zomer, geniet er optimaal van! Ook lekker: banaan als toetje! Mijn recept: snijd de banaan halverwege in en wring er 3 stukjes (extra) pure chocolade tussen.  Een alumiumfolie erom heen om lekken te voorkomen en aan het eind op de bbq: een groot succes!
  16. Tot slot: varieer en experimenteer met je barbecue skills! Bereid bijvoorbeeld ook eens een gezond toetje op de barbecue of grill kikkererwten voor een hummus met heerlijke rooksmaak.

 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *