Lactose-intolerantie

Wat is een lactose-intolerantie?
Bij een lactose-intolerantie gaat er iets mis bij de vertering van lactose. Doordat het lichaam te weinig lactase heeft wordt lactose (melksuiker) wordt niet goed verteerd. Door onvolledige vertering kan het niet goed worden opgenomen in het lichaam. Lactose is een melksuiker dat voorkomt in melkproducten.

Klachten die kunnen ontstaan zijn: buikpijn, darmkramp, diarree, opgezette buik en winderigheid. Het kan ook zijn dat je helemaal geen klachten hebt.

Hoe ontstaat lactose-intolerantie?
Een lactose-intolerantie is niet iets waarvoor een eenduidige oorzaak te vinden is. Aziaten, afrikanen, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen zijn groepen mensen waarbij de aanmaak van lactase door het lichaam na het derde levensjaar fors afneemt. In deze landen komt een lactose-intolerantie vaker voor.

Een lactose-intolerantie komt vaker voor bij mensen met het prikkelbare-darmsyndroom. Het wordt niet veroorzaakt door dit syndroom.

Daarnaast kan een lactose-intolerantie ook ontstaan na een beschadigde darmwand (bijv. door een infectie, operatie of bestraling). Dit kan tijdelijk zijn van aard. Tot slot kan deze vorm ook aangeboren zijn.

Wat zijn de gevolgen van een lactose-intolerantie?
De gevolgen van het eten van lactose terwijl iemand intolerant is, kan heel verschillend zijn. Klachten die je kunt krijgen staan beschreven bij ‘Wat is een lactose-intolerantie’.

Als je zelf een intolerantie hebt is het gevolg dat je een dieet moet volgen waarin je slechts minimaal producten kunt eten of drinken die lactose bevatten. In het begin is dat veel uitzoekwerk en moet er gezocht worden naar alternatieven.

Welke rol speelt voeding?
Bij een lactose-intolerantie speelt voeding een grote rol. Een vaststaand dieet is niet voor iedereen op te stellen. De hoeveelheid lactose die verdragen wordt, is per persoon verschillend. Veel mensen kunnen kleine hoeveelheden verdragen. Één glas melk wordt door de meeste mensen verdragen.  Lactose zit in de volgende producten:
• (karne)melk: koemelk, geiten, schapen, paarden, ezelinnenmelk;
• Zachte geiten/schapen- kaas;
• Yoghurt(dranken), kwark, pap, vla, pudding, mouse;
• Slagroom, zure room, crème fraiche;
• Roomkaas, smeerkaas, hüttenkäse, cottage cheese.
Daarnaast kan het worden toegevoegd aan producten. Lees daarom altijd het etiket.

In zuivelproducten zitten ook voedingsstoffen, die in (veel) mindere mate voorkomen in vlees of groenten. Het is dus mogelijk dat bij lactosebeperkt dieet een tekort ontstaat aan calcium en vitamine B2.

Welke rol speelt beweging?
Beweging speelt geen rol bij het ontstaan of in stand houden van een lactose-intolerantie. Om voldoende te bewegen geldt hetzelfde advies als voor een volwassene zónder intolerantie. Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij een lactose-intolerantie en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Heb je net de diagnose gekregen en wil je weten hoe je jouw dieet kunt volgen;
• Als jij een lactose-intolerantie hebt en wilt weten of jouw voeding volwaardig is en voldoende voedingsstoffen bevat (vitamine B2 en calcium);
• Ik begeleid je graag bij het vaststellen van de door jou te verdragen hoeveelheid en geef je tips met welke producten je het minste kans op klachten hebt;
• Vind je het moeilijk om te variëren met je voedingspatroon?
• Blijf je klachten houden ondanks het elimineren van lactose?

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *