Apps

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen wel een smartphone of tablet. Daarop kun je verschillende apps downloaden, zoals nieuws, weer, spelletjes. Ook voor je gezondheid zijn er heel veel apps te vinden.  Zowel Nederlands als Engelstalig. Zelf geef ik de voorkeur aan een Nederlandse app: duidelijk is wat je leest en het is makkelijker te controleren of de informatie ook voor Nederland geldt. Zo weet ik met een Nederlandse app dat er gebruik wordt gemaakt  van Nederlandse producten en Nederlandse maten en gewichten.  Graag geef ik je een aantal ideeën voor handige apps om te gebruiken.

BuikbuddyBuikBuddy_icon_230x229
Een app ontwikkeld door de MSD en ideaal voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis. De app bevat een medisch dagboek waarin patiënten het ziekteverloop, medicatie (plus herinnering) kunnen instellen. Daarnaast bevat het een vertaling voor de meest voorkomende klachten, voor als je op vakantie gaat. Tot slot laat het zien waar de dichtstbijzijnde openbare toiletten zijn.

Diabetesdagboekdiabetesdagboek
Het helpt om mensen met diabetes type 1 (en mensen met type 2 die insuline gebruiken) om bloedglucosewaarden en het insulinegebruik bij te houden. Gegevens worden op de telefoon opgeslagen. Tevens kun je aantekeningen maken en contactgegevens van je diabetesteam toevoegen. Extra voordeel is dat het ook mogelijk is het bloedglucosegehalten en insulinegebruik te registreren en te e-mailen.

GlutenvrijKnipsel
Een ideale app voor als je glutenvrij moet eten: Je kunt zoeken op: artikelnaam, producent/winkel, soort, producent en tenslotte kun je ook  de barcode scannen om te weten of het product van je keuze glutenvrij is.

Mijn Eetmetereetmeter
Met de eetmeter-app kun je eenvoudig je voedingsinname en beweging bijhouden.  Het helpt je om je bewust te worden wat je op een dag eet. Je kunt selecteren welke voedingsstoffen voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: IJzer-inname als je vegetarisch eet. Nadeel is dat niet elk voedingsmiddel erin zit. Voordeel is dat de informatie wel heel betrouwbaar is én heel goed met mij als diëtist te delen. Het is mogelijk om de informatie naar mij door te sturen zodat we dit tijdens een consult niet volledig hoeven te doorlopen.

MyfitnesspalMyFitnessPal_Logo
Een superuitgebreide calorieënteller met zeer veel producten, met veel merken in plaats van ‘standaard’-producten (met barcode-scanner).  Dit is een groot voordeel, maar tegelijkertijd ook een nadeel. Melk is er dus in zeer  veel verschillende merken bijvoorbeeld: selecteer hier maar de ‘juiste’ variant van. Je kunt goed je dieetdoelen opstellen en bijhouden met deze app: max aantal calorieën en/of koolhydraten bijvoorbeeld. De app onthoud een standaard-voedingspatroon en de app kan ook worden gebruikt trainingen. 

Runtastic Pedometerruntasticpedometer
Runtastic pedometer houdt bij hoeveel stappen je zet (mits telefoon in je broek past natuurlijk) en laat zien of je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (=10.000 stappen) haalt. Ook kun je met deze app de afstand, tijd en calorieverbruik meten.

Runtasticruntastic
Een fijne app voor (onder andere) het hardlopen. Het houdt je gemiddelde tempo bij (met grafiek zodat je kunt terugzien wanneer je langzamer liep en wanneer sneller), calorieverbruik, totale duur en je afstand in kilometers. Het is mogelijk om ‘aanmoedigingen’ te krijgen, zodat je weet wanneer je een nieuw doel hebt behaald. Met de betaalde versie kun je routes plannen en intervaltraining.

Umenz Ucontrol WeightUmenz Ucontrol Weight
Met deze app wordt je gestimuleerd om je voedingsinname en beweging in balaans te houden. Met behulp van icoontjes kun je op een makkelijke manier zien of je iets kunt eten. Er worden tevens tips gegeven opdie gebaseerd zijn op de schijf van vijf. Er worden tips gegeven om je menu aan te passen. De app helpt onthouden wat je ‘normaal’ eet op een dag. Met de Chat-and-share optie kun je je vorderingen delen met je vrienden.

Voedingswaardetabel voedingswaardentabel
In deze app kun je snel alle voedingswaarden van veel verschillende producten achterhalen. Met deze app houd je niet je voedingsinname bij maar kun je wel kijken hoeveel er in de diverse producten zitten.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *