Tips om niet onnodig aan te komen tijdens de vakantie

De vakantie komt eraan! Velen gaan op vakantie, velen blijven lekker thuis. In ieder geval hebben de meesten de even de tijd om even lekker niets te moeten en hopelijk lekker buiten te kunnen genieten. Weg ritme! Tijdens de vakantieperiode komen we vaak toch een aantal kilo’s aan. Gemiddeld is dit zo’n 3-5 kilo.  Hartstikke zonde, die vakantiekilo’s! Daarom geef ik je graag een aantal tips om de zomervakantie goed door te komen. Voor een advies op maat of advies bij het volgen van een dieet op vakantie: een voedselallergie, gluten, medicijngebruik: maak een afspraak.

-2015-02-22-02-56-25-vakantieLuister naar je lichaam
Eet voldoende en stop als je lichaam dat aangeeft. Overeten zorgt ervoor dat je te suf bent om wat te doen. Teveel eten zorgt niet dat je vakantie leuker wordt (en zeker niet als je later thuis op de weegschaal gaat staan).

Eet rustig
Door rustig te eten voorkom je overeten. Je lichaam geeft pas na 20 minuten het signaaltje af dat je voldoende gegeten hebt. Als je heel snel eet ben je al snel 10-15 happen verder nadat je vol zit. Zonde! Ook is je smaakbeleving een heel stuk beter als je de tijd neemt om te proeven wat je eet.

Uit eten
Als je in een restaurant eet bevatten gerechten vaak meer vetten en oblieën dan normaal. Laat het voorafje staan en neem alleen het hoofdgerecht. Probeer je maaltijden qua portiegrootte niet groter te maken dan normaal.  Kies bij het hoofdgerecht een kleinere portie of neem extra salade en laat de frietjes achterwege.  Ga 1x langs het (toetjes)buffet: Toetjes zijn super lekker, maar je eet er snel te veel van.

Tussendoortjes
Vaak zijn de maaltijden groter dan verwacht. Kies daarom voor een klein tussendoortje.

Drink
Drink genoeg! Op vakantie als het warm is zweet je meer en door genoeg te drinken zal je ook minder honger krijgen. Het lichaam ziet nauwelijks het verschil tussen honger of dorst.

Minimaal één gezonde maaltijd
Kies in ieder geval één gezonde maaltijd op een dag: bij voorkeur het ontbijt. Een croissantje bevat veel kcal, maar je hebt heel snel weer honger. Onthoud 1 stokbroodje of 1 chroissantje = 2 boterhammen.  Snijd eventueel in tweeën als je niet kunt kiezen welk beleg je erop wilt ;). Probeer in plaats daarvan een schaaltje yoghurt of kwark met een stukje fruit en muesli te eten. Het geeft langzaam energie voor de hele ochtend. Probeer je maaltijden qua portiegrootte niet groter te maken dan normaal.

Beweeg
Ga lekker zwemmen, wandelen, zet de auto achteraan op de parkeerplaats, doe mee aan strandactiviteiten of met het animatieteam

Regelmaat
Probeer regelmaat te hanteren door min of meer vaste tijden in te plannen om snaaien te voorkomen

BBQ
BBQ-en: De manier waarop vlees bereid wordt (grillen) is in principe hartstikke goed. Wat een BBQ dan toch ongezond maakt is het witte stokbrood met kruidenboter, rundvlees- of huzarensalades etc.  Voordat je aan het vlees toekomt zit je al vol. Probeer het stokbrood te beperken, zet ook eens een schaal gemengde sla met komkommer, tomaat etc. op tafel. Probeer de sauzen te beperken en let op met (suikerrijke) frisdrank.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *