12 gezonde tussendoortjes

 In de supermarkt zijn veel tussendoortjes gebaseerd op ongezonde ingrediënten. Daarom kan het lastig zijn om nog een gezond tussendoortje te vinden. Als je de etiketten moet geloven is ontbijtkoek , liga of sultana hét juiste tussendoortje.

Misschien lukt het jou heel goed om gezonde maaltijden te kiezen bij het ontbijt, lunch en avondeten, maar lukt het je niet goed de tussendoortjes te kiezen. Graag geef ik je wat tips voor gezonde tussendoortjes, hopelijk staat er ook voor jou iets lekkers tussen! Kies je toch liever voor iets uit de supermarkt? Hou als richtlijn aan een tussendoortje onder de 100 calorieën.

Heb je nog meer ideeën nodig? Dat kan, je bent altijd welkom om een afspraak met mij te maken. Deze kun je overigens ook zélf inplannen elders op deze website.  Ook mag je altijd bellen naar: 06-111 966 41.  

  1. Fruit
    Een logische: Toch hoort deze erbij. In principe zijn alle fruitsoorten goed. Het voordeligste zijn natuurlijk de fruitsoorten van het seizoen. Let op: Fruit is gezond, maar overdrijf niet. Zeker als je wilt afvallen zijn twee stuks meer dan voldoende. Naast de nodige vitaminen en vezels bevat fruit ook veel suikers.
  2. Rauwkost
    Rauwkost is ook zo’n voor de hand liggende. Alleen kan rauwkost ook een beetje saai worden. Daarom maak ik er altijd een dipsausje van. Ik kies meestal voor reepjes wortel, komkommer en paprika en maak er een lekker dipsausje van. Hiervoor gebruik ik, voor twee personen: 75 gram Griekse yoghurt, ongeveer 3 cm dikke plak komkommer in hele fijne stukjes gesneden, een theelepeltje fijngehakte knoflook en een halve eetlepel citroensap. Superlekker! Zelfs vriendlief (niet de grootste rauwkost-fan, want: rauwkost is voor konijnen) vond dit lekker.
    Het is misschien een beetje veel saus: ik vind het zo lekker dat ik dat makkelijk op krijg!
  3. Een schaaltje kwark, yoghurt of wat zuivel
    Neem een schaaltje met 100-125 ml kwark, (Griekse) yoghurt of andere zuivel. Let goed op dat je een variant kiest met zo min mogelijk toevoegingen: op het etiket staat vaak vermeld hoeveel suikers eraan zijn toegevoegd. Voeg voor wat extra smaak een beetje zoetstof en/of cacao toe.
  4. Bananenbrood
    Een bananenbrood is hip, en smaakt verrassend lekker. Ook dit recept is onder de 100 kcal. Het recept is supersimpel: mix de ingrediënten, voeg de noten toe en zet het maar in de oven. Uit één cake haal je 18 plakken: dus je bent gelijk klaar voor de komende paar dagen. bananenbrood
  5. Smoothie
    Een smoothie is ook altijd jummie. Graag geef ik je twee gezonde en lekkere recepten mee. De eerste is een winterse smoothie. Hiervoor heb je nodig: 125 gram Griekse yoghurt, 1 peer en 1 theelepel kaneel. Mix alles in de blender en je smoothie is klaar. De tweede smoothie: 100 ml sinaasappelsap, 1 grote hand spinazie, 1 rijpe banaan en 100 ml water. Doordat de banaan een sterke smaak heeft, overheerst het de spinazie waardoor je deze (bijna) niet proeft! Je portie groenten ook weer binnen! Ben je iets meer gewend? Wees dan lekker ruim met de spinazie.
  6. Handje noten
    Noten zijn supergezond! Ze zijn weliswaar rijk in calorieën, maar bevatten goede vetten en veel andere goede voedingsstoffen zoals eiwit, vezels, ijzer, vitamine E en B-vitaminen. Daardoor helpt het je om ook tijdens het afvallen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Let er wel op dat je noten kiest die ongebrand en ongezouten en zónder zo’n krokant suikerlaagje zijn. Pinda’s zijn helaas geen noten, maar peulvruchten.
  7. Gekookt eitje
    O zo simpel, maar o zo gezond. Een gekookt eitje helpt je om net even wat langer vol te zitten en is rijk aan eiwitten en andere  voedingsstoffen.
  8. Rijstwafel of cracker met mager beleg
    Denk bijvoorbeeld aan: humus, pindakaas, avocado, hüttenkäse, filet americain, roomkaas met een plakje zalm, gekookt ei, rosbief.
    Een rijstwafel is een product dat praktisch geen calorieën bevat en praktisch nul voedingswaarde. Met een beetje beleg maak je er wel een smakelijk tussendoortje van waardoor je nog even vooruit kunt.
  9. Banaan-pannenkoekjes
    Dit tussendoortje kost ook weer wat moeite, maar is ook zeker de moeite waard. Ook kids vinden dit altijd lekker. Ook kun je dit als ontbijt gebruiken. Mix voor twee personen 2 eieren, een banaan, een snufje kaneel en 2 lepels havermout door elkaar. Bak hier kleine pannenkoekjes van. Voeg optioneel wat blauwe bessen toe.
  10. Een stuk of 5 olijven
    Olijven bevatten zeer weinig calorieën en zijn daarom prima te gebruiken als tussendoortje. Je moet er alleen wel van deze uitgesproken smaak houden. Let op: olijven bevatten veel zout.
  11. Kaas-ui-kwark-brood
    Een super lekker hartig recept. Ook dit recept is vrij makkelijk te maken en ideaal voor de trek om 16:00 als het eten nog even op zich laat wachten. Uit dit recept haal je vijftien plakken.kaasuibrood
  12. Dadel-notenreep
    Een reep is makkelijk om mee te nemen. Helaas zijn er weinig gezonde repen te vinden. De dadel wordt in dit recept gebruikt als ‘plakmiddel’ in plaats van suiker. De dadel maakt de reep lekker zoet, omdat het een natuurlijke bron is van suikers. Daarom kun je evengoed beter niet teveel van deze repen eten. Deze reep geeft je een verrassend vol gevoel en is daarom prima geschikt om één van te nemen tussen de hoofdmaaltijden in. dadel-notenrepen

 

Let er ook op dat je voldoende water drinkt: De meeste mensen drinken veel te weinig. Ook kan het zorgen dat je minder honger hebt.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *