Wat is het de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in het gehele spijsverteringskanaal: van de mond tot aan de anus. Bij deze ziekte bestaan er twee fasen: exacerbatiefase: opvlamming van de ontstekingen en de remissiefase: ‘rustige’ ontstekingen. Klachten tijdens een ontsteking kunnen zijn: diarree, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en braken, vermoeidheid, koorts en gezwollen gewrichten. Bij ontstekingen in de dunne darm kunnen vitaminen en mineralen minder goed worden opgenomen door het lichaam.
Andere namen voor colitis ulcerosa zijn een chronische darmontsteking of inflammatory bowel disease (IBD). Deze termen worden soms ook gebruikt voor colitis ulcerosa.
Veel klachten van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn hetzelfde. Ook de behandeling is vaak hetzelfde. Er zijn een aantal grote verschillen. De verschillen tussen Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn:
• Bij colitis ulcerosa is de ziekte beperkt tot de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn komen ontstekingen in het gehele spijsverteringskanaal voor;
• Bij colitis ulcerosa is alleen de slijmvlieslaag ontstoken terwijl bij de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen doordringen tot diepere lagen van de darmwand en zorgen voor een fistel (= een onnatuurlijke verbinding tussen twee lichaamsholten of tussen een lichaamsholte en de huid);
• Doordat bij de ziekte van Crohn de zweren dieper worden ontstaat meer littekenweefsel wat voor vernauwingen en verklevingen kan zorgen;
• Bij de ziekte van Crohn zijn de ontstoken delen afgewisseld met gezonde delen terwijl bij colitis ulcerosa de ontstekingen met elkaar verbonden zijn.
Wat zijn oorzaken van de ziekte van Crohn?
Als je de ziekte krijgt is dit meestal tussen je vijftiende en dertigste levensjaar. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van deze ziekte zoals: een verminderde afweersysteem, roken en erfelijkheid. Stress verergert de klachten van de ziekte van Crohn.
Wat zijn de gevolgen van de ziekte van Crohn?
Het is mogelijk dat door ontstekingen in de dunne darm vitaminen en mineralen minder goed worden opgenomen waardoor tekorten kunnen ontstaan. Hierdoor heb je als je deze ziekte hebt, een verhoogde kans op botontkalking.
Soms zijn de ontstekingen zo ernstig of is er sprake van verklevingen en/of vernauwingen, dat een operatie noodzakelijk is. In sommige gevallen wordt een (tijdelijke) stoma aangelegd.
Welke rol speelt voeding?
Als we kijken naar de rol van voeding wil ik graag onderscheid maken in de twee fasen van het ziektebeeld: de remissiefase en de exacerbatiefase. Omdat in beide fasen andere voeding nodig kan zijn.
Remissiefase
In deze fase is het relatief rustig in de buik. Tijdens deze fase is het belangrijk om goed en gezond te eten. Naast een gezonde voeding kan het nodig zijn om tekorten aan te vullen die zijn ontstaan tijdens een opvlammingsfase. Door middel van een bloedonderzoek kun je laten controleren welke voedingsstoffen je tekort hebt. Ook kijken we of je deze zelf kunt aanvullen via de voeding of dat supplementen nodig zijn.
Exacerbatiefase
Tijdens de exacerbatie fase heeft je lichaam extra energie nodig, omdat door de ontsteking meer energie verbruikt wordt. Dit betekent dat een energie- en eiwit verrijkt dieet nodig kan zijn. Ook is het mogelijk dat tekorten ontstaan, doordat vanwege de ontsteking minder voedingsstoffen in het lichaam kunnen worden opgenomen.
Hoeveel je tekort kun komen en van welke voedingsstof, is helaas niet precies te zeggen. Dit is afhankelijk van de plaats van de ontsteking en de ernst ervan. De enige manier om dat te achterhalen is door het te laten testen met behulp van een bloedonderzoek.
Door gezond en voldoende gevarieerd te eten kun je het risico op tekorten verlagen. Daarnaast helpt een gezonde voeding om klachten niet onnodig te verergeren. Soms betekent het dat je een bepaald product tijdelijk wat vaker nodig hebt dan in de remissiefase.
Er bestaan geen bewijzen dat bepaalde voedingsmiddelen de ziekte kunnen verbeteren. Er zijn groenten die gasvorming veroorzaken, wat kan zorgen voor verergering van (pijn)klachten. Dit zijn: koolsoorten, spruiten, paprika, ui, knoflook, peulvruchten, frisdrank met koolzuur en bier.
Het is mogelijk dat je tijdens de exacerbatiefase tijdelijk gevoeliger bent voor een product. In dat geval is het prima dit product tijdelijk te vermijden. In de remissiefase is het belangrijk dit weer opnieuw te eten. De lijst met producten die je anders niet zou mogen eten zou onnodig lang kunnen worden. Het is mogelijk dat je tijdens de exacerbatiefase geen vaste voeding kunt verdragen. In dat geval heb je aanvullende drinkvoeding nodig, ik kan je helpen om te bepalen hoeveel jij nodig hebt.
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de medicatie en de uitwerking ervan op de voeding.
Wat voor jou nodig is en wat jou kan helpen om zo soepel mogelijk door deze fase heen te komen is afhankelijk van de ernst, locatie en de frequentie van de ontstekingen.
Welke rol speelt beweging?
Voor zover bekend heeft beweging geen invloed op het ontstaan van of een verergering van klachten van de ziekte van Crohn. Daarom wordt hetzelfde beweegadvies gehanteerd als voor een gezonde volwassene. Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.
Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij de ziekte van Crohn en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Ik geef je advies om gezond te eten met zo min mogelijke klachten;
• Samen kijken we of jouw voeding extra energie en eiwitten nodig heeft als gevolg van gewichtsverlies;
• Samen kijken we naar je voeding als je angst hebt voor klachten bij het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen;
• Samen kijken we naar de voedingsstoffen uit jouw voedingspatroon als je een tekort hebt of wanneer daar een vermoeden van bestaat op basis van een voedingsberekening;
• Ik help jou als je in de exacerbatiefase zit, bepaalde voedingsmiddelen niet kunt verdragen en je toch volwaardig wilt eten;
• Samen kijken we hoe je voldoende kunt eten als je geen eetlust hebt;
• Als je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je stofwisseling en/of eetlust (zoals prednison) geef ik je advies hoe je met je voedingspatroon kunt omgaan;
Wat nodig is en wat jou kan helpen om zo soepel mogelijk door de exacerbatiefase heen te komen is afhankelijk van de ernst, locatie en de frequentie van de ontstekingen. Samen kijken we naar een volwaardig voedingspatroon voor jou.
Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.
Wie weet tot snel!