Tot een loempia gevulde rijstvellen, ik ben ze al best vaak tegengekomen op het internet en was al tijden nieuwsgierig: het ziet er leuk uit en makkelijk in het voren te maken én supermakkelijk te eten: zelfs als je in de auto moet lunchen of (nog beter natuurlijk) eens gaat lunch-wandelen!
Spring rolls komen uit Vietnam en zijn gemaakt van rijstvellen, ook wel rijstpapier genoemd. Je hebt een aantal basis-ingrediënten en die kun je aanvullen met wat je ook maar lekker vindt. Ook als je op internet rond speurt vindt je talloze recepten. Gisteren heb ik ze zelf voor het eerst gemaakt. Ik deel vandaag met jou mijn recept en leg hierbij stap voor stap uit wat je moet doen. Ik hoop dat jullie ze ook een keer gaan maken! Het lijkt veel werk door de vele groenten, het kost in de praktijk ongeveer een half uurtje, veertig minuten.
Chúc ăn ngon (eet smakelijk in het Vietnamees)!
- Rijstpapier vellen (te koop bij jumbo, albert heijn, maar natuurlijk ook de toko)
- 2 Kipfilet in dunne reepjes gesneden (of wat anders zoals biefstukreepjes of garnalen)
- Mihoen (of nog beter: verse taugé)
- 0,5 eetlepel Gember (poeder)
- Chili-kruiden
- 3 wortels
- 0,5 mango
- Rucola of krulsla
- Komkommer reepjes (kwart)
- Lente-uitjes (3)
- 1 paprika
- Zoetzure saus
- 1 el olijfolie
De bereiding:
Snijd de kipfilet in hele dunne reepjes en meng in een schaaltje de olijfolie, gember en een beetje chilikruiden door elkaar en laat de kip hierin marineren. Ondertussen heb je tijd om de rest van de ingrediënten klaar te zetten. De wortel heb ik in de lengte gesneden in partjes van ongeveer een halve cm. Deze heb ik op het vuur gezet en 4-5 minuten zachtjes laten koken dat de ergste ‘hardheid’ van de wortel eraf is, maar je nog wel een stevige bite overhoudt.
Snijdt vervolgens de mango, paprika, lenteuitjes en de komkommer ook in partjes.
Haal de wortel uit de pan en voeg als je kiest voor mihoen 2 ‘plakjes’ mihoen toe en laat dit 3 minuten zachtjes koken. Doe de mihoen erna in een vergiet en spoel af met koud water om nagaren te voorkomen.
Omdat ik voor paprika hetzelfde vind gelden als voor de wortel heb ik de paprika even in de grill gebakken. Nadat dit klaar was heb ik de kipfilet in dezelfde grill gebakken.
Ik heb gekozen voor wat meer verschillende ingrediënten omdat ik: een deel al in huis had daarvan én omdat ik verschillende varianten wilde maken.
Ook belangrijk: het sausje! Dit was ik zelf vergeten en heb daarom ‘gewoon’ zoetzure chilisaus gekozen. Ook erg lekker overigens! Toch bestaat er ook een ‘officiele’ variant. Deze deel ik graag met jullie zodat jullie wel weten wat het officiële recept is:
Saus:
vissaus, azijn, klein beetje suiker, water, teentje knoflook en een gesnippert pepertje
Voor een zoetzure variant voeg je wat citroensap toe. Meng alle ingrediënten en proef hoe het smaakt. Proeven is belangrijk: pas aan naar wat jij lekker vind.
Nu ben je al een heel eind op weg om lekker te kunnen smullen. Wat we verder nog nodig hebben is een grote bak met warm (niet kokend!) water. Leg een bord klaar en leg een rijstvel in het water. Let op: hij krult op! Zorg dat het vel goed onder water komt en haal na ongeveer een halve minuut uit het water en probeer deze glad op je bord te krijgen. Wacht niet te lang, want dan gaat het rijstvel plakken. Nu is het tijd om het rijstvel te beleggen. De truc is om boven het midden te beginnen. Begin met een klein beetje mihoen, ongeveer 1,5 eetlepel en vul met een combinatie van de ingrediënten, bijvoorbeeld:
- wortel, komkommer, kip, rucola en een paar lente uitjes
- Kip, paprika, mango en een beetje rucola