Gastric bypass (maagverkleining)

Wat is een gastric bypass?
In de maag wordt alles wat je eet opgeslagen. De voeding wordt in de maag gekneed en vermengd met maagsap. Daarna wordt het in kleine beetjes afgegeven aan de dunne darm waar de verdere vertering plaats vindt. Als je een gastric bypass ondergaat wordt je maag verkleind. Dit kan je helpen om af te vallen naar een gezond gewicht.

Wanneer krijg je deze operatie?
Deze operatie wordt uitgevoerd om overgewicht tegen te gaan. De operatie kan helpen om makkelijker af te vallen. De operatie wordt uitgevoerd als je al meerdere pogingen hebt gedaan om af te vallen door het volgen van een dieet of door meer beweging of gebruik van medicijnen je niet helpen om af te vallen. Je komt in aanmerking voor deze operatie als:
• Je BMI hoger is dan 40;
• Als alle andere methoden om af te vallen niet helpen;
• Als je verder geen problemen hebt met je nieren, lever, darmen of maag;
• Als de anesthesist en internist akkoord gaan met de operatie.

Juist voor iemand met overgewicht zijn er risico’s aan deze operatie. Daarom zijn er veel voorwaarden en regels voordat deze operatie wordt uitgevoerd.

Wat zijn de gevolgen van een gastric bypass?
Deze operatie helpt je bij het verliezen van gewicht. Hierdoor verdwijnen bij veel mensen andere medische klachten en risico’s zoals diabetes mellitus type 2, een hoge bloeddruk en slaapapnoe.

Welke rol speelt voeding na een operatie?
De eerste weken tot een maand na de operatie, neem je alleen maar vloeibare voeding. Hierna ga je langzamerhand steeds een beetje meer vaste voeding proberen in overleg met de arts en een diëtist.

Belangrijke adviezen hierbij zijn:
• Neem kleine maaltijden nemen en stop direct zodra je een vol gevoel krijgt: een volume van 250-300 ml gaat vaak goed (of 1-2 boterhammen in een later stadium);
• Eet rustig en kauw goed: zo kun je op tijd aanvoelen als je vol zit en stoppen;
• Drink niet tijdens een maaltijd;
• Eet weinig suiker of vet;
• Eet op de klok: vlak na de operatie tot soms een jaar later kan het zijn dat je hongergevoel ontbreekt;
• Let op bij citrusfruit: te veel van deze vezels ineens kunnen een bezoar (vezelbal) vormen. Gebruik daarom citrusfruit vooral geperst.
Als je teveel eet is de kans groot dat je moet overgeven. Na een maagoperatie is het extra belangrijk om gezond te eten. Als je vaak (ook al zijn het kleine porties) een ongezonde energierijke voeding eet val je niet af.

Vitamine B12
In je maag zit een stofje, dat ervoor zorgt dat vitamine B12 wordt opgenomen door het lichaam. Als je maag verkleind is, kan het nodig zijn om vitamine B12 aan te vullen met een supplement.

Dumpingklachten
Als het onderste deel van de maag wordt weggehaald kan het zijn de afsluitspier van de maag naar de darmen wordt weggehaald. Dit kan ervoor zorgen dat de voedselbrij te snel en te plotseling in de dunne darm terecht komt. In je lichaam wordt veel vocht aangetrokken naar de darm, waar de voedselbrij zit. Dit wordt onttrokken aan de bloedbaan, dat wordt dumping genoemd. Dumping kan leiden tot klachten zoals: misselijkheid, buikpijn, krampen, diarree, hartkloppingen, zweten, trillen. Deze klachten kunnen enkele uren aanhouden en ontstaan binnen een half uur na de maaltijd. Dit kan ook tot 1,5-2 uur na de maaltijd plaatsvinden en worden dan late dumpingklachten genoemd. Voorkom klachten door:
• Eet meerdere zes tot negen kleine maaltijden per dag;
• Drink weinig bij de maaltijden;
• Wees matig met limonade, vruchtensap, frisdrank, snoep, koek omdat dumpingklachten ook optreden door ‘snel opneembare’ koolhydraten (koolhydraten die makkelijk afgebroken worden tot glucose zijn snel opneembare koolhydraten).

Reflux
Als het bovenste deel van de maag wordt weggehaald kan er sprake van reflux: maagsappen die teruglopen de keel in of galsappen die de maag inlopen. Dit kun je voorkomen door 2-3 uur voor het slapen gaan niet meer te drinken en/of iets schuin omhoog te liggen.

Welke rol speelt beweging?
Als je voldoende beweegt, is je conditie beter voor de operatie en is het herstel ná de operatie ook vaak sneller. Daarnaast kan beweging na de operatie je helpen om af te vallen.  Geadviseerd wordt om minimaal zestig minuten per dag te bewegen en minimaal twee keer per week een uur intensief, waarbij de hartslag wordt verhoogd.

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij deze operatie ondergaan of wil je deze operatie ondergaan? Ik kan je helpen:
• Als je weer thuis bent na een operatie kijk ik samen met jou hoe we een volwaardige voeding kunnen behouden en kunnen afvallen naar een jouw streefgewicht;
• Samen kijken we of jouw gewicht niet te snel afneemt;
• Samen kijken we hoe je kunt eten zonder klachten te krijgen;
• Ik kan je vragen over een gezonde voeding beantwoorden;
• Als je wilt weten hoe je etiketten moet lezen en wilt weten wat termen als ‘light’ en ‘bron van..’ betekenen en wat jij hiermee moet nu je geopereerd bent?
• Samen achterhalen we jouw valkuilen, de oorzaak van jouw valkuilen en een manier om met deze valkuilen om te gaan;
• Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is.

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *