Wat is een ileostoma?
Een ileostoma is een door een operatie gemaakte uitgang (stoma) van de dunne darm (ileum). Deze wordt aangelegd omdat de dikke darm niet meer kan worden gebruikt. De functie van de dikke darm is dat er vocht en zout uit de voedselbrij terug in het lichaam wordt gebracht en de ontlasting verder indikt. Deze functie ontbreekt met als gevolg dat de ontlasting bij een ileostoma vaak dun of brijachtig is.
Wanneer heeft iemand een ileostoma nodig?
Een ileostoma wordt vaak aangelegd na een ziekte zoals darmkanker, colitis ulcerosa, een ileus ( ernstige verstopping) of na een gezwel in de darm. Het doel van de aanleg van een stoma is het laten verdwijnen van andere klachten (zoals buikpijn). Na aanleg van de ileostoma verlaat de ontlasting dan via deze stoma je lichaam.
Wat zijn de gevolgen van het hebben van een ileostoma?
Doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de dikke darm verliest je lichaam veel vocht en zouten via de stoma. Daarom is het belangrijk je voeding hierop aan te passen en voor aanvulling zorgen.
Welke rol speelt voeding?
Zoals eerder vermeld verliest je lichaam veel vocht en zout doordat de dikke darm niet meer wordt gebruikt.
Vocht
Als je een ileostoma hebt is het belangrijk dat je meer vocht drinkt dan voordat je deze stoma had. Per dag heb je 2000-2500 ml vocht nodig. Dit is niet alleen water, ook ander drinken en soep, pap, yoghurt en vla worden meegerekend. Om te weten of je lichaam genoeg vocht krijgt kun je dit bijhouden door de hoeveelheid vocht op te schrijven en/of je urine in de gaten te houden. Je weet dat je genoeg gedronken hebt als je urine een lichte kleur heeft. Klachten die duiden op een vochttekort zijn: dorst, sufheid/vermoeidheid en een verminderde eetlust.
Zout
Als je een ileostoma hebt is het belangrijk dat je meer zout eet dan voor dat je deze stoma had. Klachten die je kunt krijgen als je een zouttekort hebt zijn: vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen, spierkrampen, gewichtsverlies.
Producten die veel zout bevatten en weinig calorieën: zout, aromat, ketjap, maggi, rookvlees, rauwe ham, bouillon of heldere soep.
Producten die naast veel zout, ook veel calorieën bevatten zijn: alle worstsoorten, salami/cervelaatworst, spek, kaas, chips en veel soorten nootjes.
Voeding gerelateerde klachten
Rustig eten, goed kauwen
Met een ileostoma hebben je darmen minder tijd om de voeding af te breken. Daarom is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Een paar producten kunnen sneller voor verstopping zorgen als er niet goed wordt gekauwd. Dit zijn: asperges, bleekselderij, champignons, mais, zuurkool, draderig vlees, citrusfruit, gedroogd fruit, amandelspijs, popcorn.
Gasvorming
Bij een normale werking van de darmen ontstaat gas in je darmen die af en toe moet ontsnappen. Bij een stoma is dit precies hetzelfde, alleen heb je hier geen controle over. Dit is niet schadelijk maar het kan soms erg vervelend zijn als je een afspraak hebt bijvoorbeeld. Er zijn een paar producten waarvan bekend is dat deze voor extra gasvorming kunnen zorgen. Als je een afspraak hebt kun je op deze manier rekening ermee houden door deze producten tijdelijk te vermijden. Producten die kunnen zorgen voor extra gasvorming zijn:
• Koolsoorten;
• Spruiten;
• Paprika;
• Ui;
• Knoflook;
• Peulvruchten;
• Frisdrank met koolzuur en bier.
Roken en het kauwen van kauwgom kunnen voor extra gasvorming zorgen. Niet alle producten hoeven bij jou voor gasvorming te zorgen. Probeer uit wat voor jou extra gas zorgt.
Welke rol speelt beweging?
Bewegen is heel belangrijk als je een stoma hebt. Door te bewegen houd je de darmen in beweging en help je mee om de ontlasting soepel te houden. Als voldoende beweging wordt hetzelfde beweegadvies als voor een gezonde volwassene gehanteerd wordt. . Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.
Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij een stoma en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Samen kijken we naar jouw klachten, achterhalen we de oorzaak ervan en kijken we hoe we kunnen omgaan met deze klachten of deze zelfs kunnen voorkomen;
• Ik geef je advies om gezond te eten met zo min mogelijke klachten als gevolg van je stoma;
• Ik geef je tips om jouw voeding meer vocht en zout te laten bevatten om klachten te verminderen;
• Persoonlijk advies als je gewicht veel schommelt;
• Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is als je een stoma hebt;
• Als je op vakantie gaat is de kans op diarree extra groot, samen kijken we hoe je jezelf hier zoveel mogelijk tegen kunt beschermen.
Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.
Wie weet tot snel!