Obstipatie

Wat is obstipatie?
Obstipatie wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd. In de dikke darm wordt vocht aan de voedselbrij onttrokken. Als je voeding te lang in de dikke darm blijft, wordt de ontlasting hard en kan het pijnlijk zijn. Wat een normale ontlasting is kan per persoon verschillen: de een gaat drie keer per dag, de ander drie keer per week. Door huisartsen is een definitie opgesteld. Er is sprake van obstipatie als minimaal twee symptomen een rol spelen gedurende een periode langer dan twee maanden:
• Moeizame stoelgang (inspanningen bij het persen, pijnlijk gevoel, lang op het toiletzitten en evt. gebruik van de vingers om het wat makkelijker te maken);
• Een harde en droge stoelgang (in keutels);
• Een gevoel van onvolledige defecatie;
• Minder dan twee keer defecaties (ontlasting) per week.

Veel mensen hebben hier met enige regelmaat last van. Ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen hebben vaker klachten.

Hoe ontstaat obstipatie?
Er zijn verschillende oorzaken van obstipatie: voeding, stress, onregelmatig leven, psychische problemen (bijv. depressiviteit) of gebruik van medicatie (het slikken van ijzertabletten, opioïden). Ook is het mogelijk dat door lichamelijke beperkingen, mensen aandrang negeren waardoor de ontlasting hard en pijnlijk kan worden.

Wat zijn de gevolgen van obstipatie?
Door obstipatie kun je verschillende klachten krijgen: buikpijn, opgezette buik, misselijkheid en/of braken, winden laten, maar ook aambeien en kleine abcessen of fistels.

Welke rol speelt voeding bij obstipatie?
Obstipatie is in de meeste gevallen op te lossen door een aanpassing van de voeding. In de meeste gevallen heeft iemand meer vezels nodig en meer vocht. Als je heel weinig vezels gewend bent, is het advies om per dag vijf gram meer vezels toe te voegen totdat je aan je doel zit (30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen). Door een geleidelijke toename kun je obstipatie door een te grote hoeveelheid vezels ‘ineens’ voorkomen.

Vezels
Vezels nemen vocht op en bindt de ontlasting aan elkaar. Door dit samenbinden, zorgen vezels ervoor dat voedsel soepel wordt voortgestuwd door de darmen. Vezels vindt je vooral in volkoren producten, lijnzaad/muesli/zemelen, aardappelen, peulvruchten, groenten en (gedroogd) fruit. Door het eten van meer vezels kun je overgewicht voorkomen. Dit komt omdat je langer vol zit en je daardoor minder snel in de verleiding komt om te snoepen.

Vocht
Als je veel vezels eet is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Vezels nemen vocht op en zorgen daarmee dat de ontlasting soepel wordt. Daarom is het belangrijk dat er voldoende vocht beschikbaar is. Je drinkt voldoende als je op een dag 1500-2000 ml drinkt.

Welke rol speelt beweging?
Voldoende beweging draagt, samen met voldoende vezels en vocht, bij aan een soepele werking van de darmen en een soepeler ontlasting. Om voldoende te bewegen geldt hetzelfde advies als voor een gezonde volwassene. Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.

Praktische tips
Een aantal praktische tips die je kunnen helpen om obstipatie tegen te gaan:
• ga op vaste tijden naar het toilet;
• ga direct zodra je aandrang voelt;
• zorg dat je een goede toilethouding hebt en gebruik indien je dit prettig vindt een voetenbankje;
• zorg voor geurbestrijding en ventilatie;
• eet vezelrijk;
• eet met regelmaat;
• drink voldoende.

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij last van obstipatie en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Samen kijken we naar jouw klachten, achterhalen we de oorzaak ervan en kijken we hoe we kunnen omgaan met deze klachten of deze zelfs kunnen voorkomen;
• Ik geef je advies om gezond te eten met zo min mogelijke klachten;
• Samen kijken we hoe we jouw voeding meer vezels en vocht kunnen laten bevatten om klachten te verminderen;
• Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is als je meer vezels nodig hebt;
• Als je op vakantie gaat kan het lastig zijn om gezond te eten, samen kijken we hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan en de keuzes kunt maken die indien mogelijk klachten voorkomen of verminderen.

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *