Praktijk

Eenmaal zover dat je aan de slag wilt gaan? Dan is het fijn om te weten wat je kunt verwachten.

Eerste consult?
Tijdens het eerste gesprek vertel jij mij jouw doel, je huidige voedingspatroon, je persoonlijke situatie, activiteiten en medische klachten. Samen kijken we waar aanpassingen in jouw voedings- en beweeggewoonten mogelijk zijn dat jij je doelen kunt behalen. Tegelijkertijd bied ik kennis over voeding zodat je zelf beslissingen kunt nemen. Het eerste gesprek duurt 45-60 minuten.

Daarnaast kijken we indien nodig naar je gewicht en lichaamssamenstelling. Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Daarom is het belangrijk verder te kijken naar alleen het gewicht. Ik kan met je kijken naar je gewicht, spiermassa, vetpercentage, BMI, middel- en heupomtrek en naar het aantal calorieën dat jouw lichaam met de huidige samenstelling gebruikt op een dag.Meer informatie over wat er gemeten wordt kun je hier vinden.

Wat neem je mee?

  • De verwijsbrief
  • geldig legitimatiebewijs
  • agenda voor het maken van een vervolgafspraak
  • Evt. een partner of mantelzorger

Vervolgconsulten
Vervolgconsulten duren meestal 20-30 minuten. Tijdens deze gesprekken bespreken we het plan, waar je tevreden over bent en wat je lastig vind. Ook kijken we hoe je om kunt gaan met lastige situaties zoals verjaardagen en weekends.

Daarnaast probeer ik bewustzijn te creëren voor goede gewoonten, maar ook voor je eetgedrag en je valkuilen. Dit kan soms confronterend zijn, maar noodzakelijk om gericht advies te bieden om uiteindelijk je doelen te bereiken. Het is belangrijk dat je beseft dat het moeilijk is om oude gewoonten te veranderen. Oude gewoonten vergeten kost tijd, moeite en energie om vol te houden. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij jou. Wel wil ik alles op alles zetten om jou praktische tips te geven om zo goed mogelijk deze gedragsverandering te bereiken.

Hoeveel consulten zijn nodig?
Hoeveel consulten en hoe vaak is een vraag die ik lastig vind te beantwoorden. Dit is afhankelijk van je doelstelling en wat jij als persoon nodig hebt. Misschien heb je alleen gerichte informatie nodig en misschien heb je juist er behoefte aan om regelmatig langs te komen om een ‘stok achter de deur te hebben’ en zo gemotiveerd te blijven. Afspreken hoe vaak en hoelang je langskomt gebeurt in samenspraak, waarbij jou wensen leidend zijn.

Met verwijsbrief?
Bij voorkeur ontvangen wij een verwijsbrief. veel mensen worden verwezen door de huisarts of praktijkondersteuner. Op de verwijsbrief staat de reden van verwijzing, relevante lab-waarden, medicatiegebruik en andere bijzonderheden waar ik tijdens de dieetbehandeling rekening mee moet houden.

Zonder verwijsbrief? Directe toegankelijkheid Diëtist) 
Ook zonder verwijsbrief kun je behandeld worden. Dan vindt er een zogenaamde DTD-screening plaats. Dit is een kort onderzoek waarbij wordt gekeken of je bij de diëtist aan het juiste adres bent of dat er verder (lichamelijk) onderzoek nodig is. Bij twijfel neem ik (na overleg met jou) contact met de huisarts op. Zijn er geen bijzonderheden wordt de dieetbehandeling direct gestart. De huisarts ontvangt een DTD-rapportage zodat de arts op de hoogte is dat een behandeling is gestart. Dit is belangrijk omdat er soms verschillende medische behandelingen lopen zijn die invloed op elkaar hebben.

Huisbezoek
Wanneer je vanwege medische redenen niet in staat bent om naar de praktijk te komen is het ook mogelijk dat ik op huisbezoek kom. Als dit het geval is geef dit dan duidelijk aan bij de huisarts zodat dit op de verwijsbrief vermeld wordt. Zonder deze schriftelijke vermelding is er geen huisbezoek mogelijk. Wel kan er een telefonisch consult plaatsvinden als dit prettiger is dan langskomen.

Let op: wil je een bestaande afspraak annuleren of verzetten doe dit dan uiterlijk 24 uur van te voren telefonisch of per mail. Anders ben ik verplicht de kosten voor dit consult in rekening te brengen

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *