Wat is een te hoge bloeddruk?
Een andere naam voor een hoge bloeddruk is hypertensie. Dit betekent dat er te veel druk is in de slagaderen om het bloed door het lichaam te laten stromen. Dit levert geen klachten op, maar dit kan wél zorgen voor beschadiging van het hart en de vaten. Daarom is het belangrijk om, als er sprake is van een te hoge bloeddruk, deze naar beneden te brengen.
Een bloeddruk is lichtverhoogd bij een bovendruk van 140-160 mmHg en sterk verhoogd bij een bovendruk van 180 mmHg. Dit geldt voor volwassenen, voor ouderen zijn er andere afkapwaarden die voor hen gelden. Een diagnose wordt door een arts gesteld en is bijna altijd gebaseerd op meerdere metingen.
Hoe ontstaat een te hoge bloeddruk?
Er zijn verschillende risicofactoren die meespelen bij het krijgen van een te hoge bloeddruk. Een aantal hiervan zijn: roken, een hoog cholesterol, diabetes mellitus, overgewicht, langdurige stress en erfelijkheid.
Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor het krijgen van een hoge bloeddruk. Iemand met overgewicht heeft twee tot drie keer zoveel kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte dan iemand met een gezond gewicht. Naast puur alleen het gewicht, kijk ik ook naar de vetverdeling over het lichaam. Als het vet voornamelijk rondom de buik zit, is dit een groter risico dan wanneer het om de heupen zit.
Lees hier meer over bij het onderwerp overgewicht.
Ook kan een hoge bloeddruk ontstaan door zwangerschap. Daarnaast verhoogt een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap de kans om op latere leeftijd nogmaals een hoge bloeddruk te ontwikkelen.
Wat zijn gevolgen van een te hoge bloeddruk?
Als je een hoge bloeddruk hebt merk je daar meestal niets van. Alleen bij een ernstige of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen klachten optreden zoals: hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid.
Als een bloeddruk langere tijd te hoog is beschadigen de wanden van de slagaderen. Door deze beschadiging kan aderverkalking plaatsvinden. Dit betekent dat de aders minder elastisch worden en de bloeddruk verder verhoogd wordt.
Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten.
Welke rol speelt voeding bij een te hoge bloeddruk?
Als onderdeel van de behandeling van een hoge bloeddruk wordt een gezonde leefstijl geadviseerd. Hierbij is het belangrijk om: niet te roken, een gezonde voeding, niet teveel zout, afvallen bij overgewicht, voldoende beweging en het leren omgaan met stress en spanning.
Zout
Bij een hoge bloeddruk is het extra belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen met het eten. Gemiddeld krijgt een volwassene 9-12 gram keukenzout binnen. Hiervan zit 20% van nature in voeding, 30-40% wordt toegevoegd door mensen zélf en 40-50% wordt toegevoegd door bedrijven aan voedingsmiddelen. Streven is de zoutinname te beperken naar 3-6 gram per dag.
Om een goede vergelijking te maken is het belangrijk onderscheid te maken in zout en natrium. 1 gram zout is 400 mg natrium. Dus wanneer de natriuminname wordt beperkt naar 3-6 gram zout komt dit neer op 1200-2400 gram natrium. Dus als er per 100 gram van een maaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Bestaat de maaltijd uit 400 gram, dan krijg je dus 10 gram zout binnen.
Er zit veel zout in kant-en-klare kruidenmixen of maaltijden (zoals pizza, pasta’s en stamppotten), soep uit pak of blik, jus en sauzen (ketjap, ketchup), snacks (zoals bittergarnituur, chips, veel soorten nootjes), kaas, ‘bewerkt’ vlees/vleeswaren (worst-soorten, salami, bacon, rookvlees), groenten à lá crème, zuurkool, augurken, brood en vis.
Voor brood en vis geldt echter dat er meer gezonde voordelen aan het wél eten ervan zitten dan nadelen, daarom wordt dit niet afgeraden.
Weten hoeveel zout jouw voeding bevat? Kijk eens een keer op de zoutwijzer van de Hartstichting.
Vet
Het is bewezen dat een verlaging van het verzadigd vetgehalte meehelpt om de bloeddruk te verlagen. Maar waar zitten deze vetten in? Een trucje dat kan helpen te onthouden is het volgende: VERzadigd vet = VERkeerd en Onverzadigd vet = Oke.
Veel onverzadigd vet zit in vloeibare bak- en braadproducten en in olie. Ook zitten in vis en noten gezonde onverzadigde vetten. Daarnaast is het goed om te kijken naar producten die minder verzadigd vet bevatten zoals:
•30+ kaas in plaats van 48+-kaas;
•Halfvolle of magere zuivelproducten in plaats van volle;
•Magere vlees(waren) zoals kipfilet, kalkoen of rosbief;
•Andere tussendoortjes: fruit, een gekookt eitje, gedroogd fruit of een rijstwafel bijvoorbeeld. Tevens wordt er gekeken naar andere voedingsstoffen in de voeding die mogelijk een relatie hebben met de voeding, zoals elektrolyten (Kalium, magnesium en calcium). Welke rol speelt beweging bij een te hoge bloeddruk? Heb jij een hoge bloeddruk en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
Beweging
Beweging kan helpen om de bloeddruk iets te verlagen, maar helpt ook om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Bewegen is niet hetzelfde als sporten, elke dag sporten is niet noodzakelijk. Bewegen is dit wél. Het advies is om minimaal dertig minuten per dag te bewegen zoals: wandelen, fietsen, zwemmen.
Wat kunnen wij samen doen?
•Samen kijken we wat knelpunten zijn in jouw voeding en bedenken we wat gezondere (lekkere) alternatieven;
•Ik geef je advies om gezond te eten met pure ingrediënten zonder gebruik van pakjes en zakjes;
•Persoonlijk advies om jouw voedingsinname van verzadigd vet, zout en andere elektrolyten in balans te krijgen: niet te veel, maar ook niet te weinig;
•Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is.
Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.
Wie weet tot snel!