Sinds februari 2017 werkt 123voedingsadvies.com met een BIVA. Dit staat voor: Bio-elektrische Impedantie Vector Analyse.
Wat is het?
Dit is een medisch gevalideerde meting waarmee de lichaamssamenstelling gemeten kan worden. Het is een meting die eenvoudig uit te voeren is. De meting wordt liggend uitgevoerd omdat het vochtgehalte van je hele lichaam belangrijk en bepalend is. Op je (rechter)hand en (rechter)voet worden vier elektroden aangebracht. Via deze twee elektroden wordt een niet voelbare stroom door het lichaam gestuurd. De twee andere elektroden meten de wijzigingen in deze elektrische stroom.
Zo wordt de weerstand van je lichaam bepaald. Weerstand (impedantie) is de mate waarin de elektriciteit door je lichaam stroomt of door je lichaamsweefsels gestopt wordt. Lichaamscellen slaan deze stroom een kort ogenblik op voordat deze weer verder stroomt. De manier van opslaan is voor spiercellen anders dan voor bijvoorbeeld vocht of vetcellen.
Met het softwareprogramma Bodygram Plus wordt met medisch gevalideerde formules, de gemeten waarden omgezet in een uitgebreide analyse van je lichaamssamenstelling.
Wat wordt er gemeten?
Hierbij wordt gedacht aan:
- Bio-actieve celmassa (De motor van het lichaam: zorgt voor verbranding van glucose, opbouw van eiwitten/spieren etc): dit moet overvloedig aanwezig zijn.
- Vetmassa (vet%, vetvrije massa)
- Basale energiebehoefte
Je lichaamsgewicht wordt in drie compartimenten onderverdeeld: vetmassa, extra-cellulaire massa en bio-actieve celmassa. Voor zowel gewichtsverlies, als om juist aan te sterken blijft de voedingsbehoefte belangrijk. De voedingsbehoefte wordt normaliter berekend op basis van je lengte, gewicht en leeftijd. Met de BIVA wordt ook de lichaamssamenstelling meegenomen in de berekening.
Wil je afvallen moet de bio-actieve celmassa gelijk blijven of juist toenemen, je wilt tenslotte vet verliezen. Voor zowel gewichtsverlies, als om juist aan te sterken blijft een nauwkeurige voedingsbehoefte belangrijk. Zo gebruiken spieren meer energie dan vet.
Zie onderstaande tabel voor een voorbeeld van waarden die gemeten worden.
Hoe vaak wordt er gemeten?
Er wordt gemeten bij aanvang van de behandeling en tijdens het verloop zal er regelmatig worden gemeten. Het meten is een ideale manier om het effect van de dieetbehandeling (i.c.m. beweging) te meten. Het is een manier om zo goed mogelijk de behandeling te kunnen evalueren.
Tips voor het meten
- vermijd alcohol 12-24 uur voor de meting
- vermijd saunabezoek vanaf 24 uur voor de meting
- gebruik geen bodylotion op je hand en voet
- beperk de hoeveelheid juwelen
Professionals
Doordat het tijdsverschil in microseconden te meten om de Rz en Xc nauwkeurig te meten. De metingen zijn hierdoor tevens goed bruikbaar bij mensen met vochtretentie en bij mensen met forse obesitas.
Dit kan worden gebruikt als voordeel doordat de hydratatietoestand zich nauwkeuriger laat beoordelen, wat zowel diagnostisch als voor beoordeling van het therapeutisch effect meerwaarde biedt.Tevens is sarcopenie duidelijk meetbaar bij mensen met obesitas.
Bovendien is het met deze apparatuur mogelijk om de gemeten waarden voor Rz, Xc en fase hoek als een punt uit te zetten in een coördinaten stelsel tegen de referentie waarden van meer dan 80.000 normalen, gegroepeerd naar leeftijd, geslacht en BMI. Hierdoor is het in een oogopslag mogelijk om te beoordelen in hoeverre voedings-en hydratie toestand afwijken van de normale spreiding.
Met behulp van een basisanalyse wordt het in een oogopslag mogelijk om te beoordelen in hoeverre voedings- en hydratie toestand afwijken van een normale spreiding en te toetsen op effectiviteit gedurende de dieetbehandeling en/of therapeutische behandeling.
Bron: GNLP
Mijn naam is: Pieter Sonnega
Woonachtig in Putten.
Verwijsbriefje van arts voor een diëtiste .
Tel.: 06-21223422.
Mail: peter_sonnega@hotmail.com
Wil gaarne een afspraak met u maken.
Zie hierboven!
Hallo Pieter,
Ik heb je meermalen proberen te mailen of te bellen zonder succes, indien nog nodig kunt u ook online zelf een afspraak inplannen. Ik hoor graag van u,
Groeten Lisette Elskamp, diëtist