Divertikels en diverticulitis

 Wat zijn diverticulose en diverticulitis?
Als je diverticulose hebt heb je divertikels in je darmen. Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de darmwand naar buiten toe. Ze ontstaan vooral in het laatste bochtige deel van de dikke darm en ontstaan meestal vanaf de leeftijd vanaf vijftig jaar. Je hoeft je geen zorgen te maken over het hebben van divertikels, ze zijn onschuldig en worden nooit kwaadaardig. In de praktijk hebben mensen hier meestal geen klachten van en wordt het alleen per toeval ontdekt.

Om een beeld te geven hoe een divertikel eruit ziet, wil ik vragen om te denken aan een fietsband met zwakke plekken. Als je deze oppompt stulpt de zwakke plek uit. Dit is precies hetzelfde bij een divertikel, met als verschil dat de uitstulping weer bij een fietsband weer verdwijnt bij het leeglopen en in de darm blijft de uitstulping zitten.

Als een divertikel ontstoken is wordt dit diverticulitis genoemd. Dit is meestal vrij gemakkelijk te behandelen, heel soms is een operatie nodig. Klachten hierbij zijn: een buikpijn/krampen, opgezette buik, koorts, hevige diarree of ernstige obstipatie, misselijkheid.

Hoe ontstaat een divertikel?
Een divertikel ontstaat op een zwakke plek in de darm en stulpt uit door een verhoogde druk. Dit komt niet door persen bij de toiletgang. De druk komt dan van buitenaf en een divertikel ontstaat door druk van binnenuit. Een vezelrijke voeding met voldoende vocht en beweging kan helpen bij het voorkomen van divertikels. Ook medicatie kan een rol spelen bij het ontstaan van divertikels.

Wat zijn de gevolgen?
Normaal gesproken merk je niet dat je een divertikel hebt. Hier kom je vaak alleen achter dat je een divertikel hebt als deze is ontstoken. Dit wordt diverticulitis genoemd en ontstaat doordat bacteriën of ontlasting in de uitstulping blijft hangen. Diverticulose is meestal vrij gemakkelijk te behandelen, heel soms is een operatie nodig. Het probleem is vaak te verhelpen met een tijdelijk vloeibaar dieet. Als diverticulitis niet wordt behandeld zijn er mogelijke complicaties zoals:
• Divertikelbloeding: een klein bloedvaatje uit de divertikel scheurt;
• Darmperforatie: door het niet behandelen van een of meer ontstoken divertikels kan de darm barsten waarna een buikvliesontsteking kan plaatsvinden.

Welke rol speelt voeding?
Je kunt normaal blijven eten bij een ontstoken divertikel. Bij een ernstige ontsteking zal de arts in sommige gevallen tijdelijk een vloeibaar dieet adviseren om de darmen iets te ontzien.

Als divertikels aanwezig zijn hoeft dit geen probleem te zijn. Het is dan extra belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Om dit voor elkaar te krijgen, is een gezond voedingspatroon noodzakelijk met aandacht voor voldoende vocht en vezels.

Vezels
Vezels zijn er in twee vormen: onverteerbare en verteerbare vezels. Vezels nemen vocht op en bindt de ontlasting aan elkaar. Door dit samenbinden, zorgen vezels ervoor dat voedsel soepel wordt voortgestuwd door de darmen. Vezels vindt je vooral in volkoren producten, lijnzaad/muesli/zemelen, aardappelen, peulvruchten, groenten en (gedroogd) fruit. Als je nog niet gewend bent om veel vezels te eten, is het advies om per dag vijf gram meer vezels toe te voegen totdat je aan je doel zit (geadviseerd wordt: 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen). Door een geleidelijke toename kun je obstipatie door een te grote hoeveelheid vezels ineens voorkomen.

Vocht
Als je meer vezels eet is het belangrijk om voldoende te drinken. Doordat vezels vocht opnemen is het nodig om voldoende te drinken, zodat de ontlasting ook daadwerkelijk soepel wordt. Je drinkt voldoende als je op een dag 1500-2000 ml drinkt.

Welke rol speelt beweging?
Beweging is geen oorzaak voor divertikels. Het draagt samen met voldoende vezels en vocht bij aan een goede darmwerking en een soepeler ontlasting. Als voldoende beweging wordt hetzelfde beweegadvies als voor een gezonde volwassene gehanteerd wordt. . Het is belangrijk om elke dag minimaal dertig minuten te bewegen en bij voorkeur twee keer per week intensief te sporten waarbij de hartslag verhoogd wordt.

Wat kunnen wij samen doen?
Heb jij een divertikel of diverticulits en wil jij weten wat wij samen kunnen betekenen voor jou?
• Samen kijken we naar jouw voedingspatroon en kijken we hoe we klachten zo goed mogelijk kunnen voorkomen;
• Samen kijken we hoe we jouw voeding meer vezels en vocht kunnen laten bevatten om klachten te voorkomen;
• Blijven genieten of opnieuw leren genieten van eten dat goed voor je is als je meer vezels nodig hebt ;
• Als je op vakantie gaat kan het lastig zijn om gezond te eten, samen kijken we hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan en de keuzes kunt maken die, indien mogelijk, klachten voorkomen of verminderen.

Ik help je graag en wil al jouw vragen over voeding en een gezonde leefstijl beantwoorden. Ik ben telefonisch of via whatsapp te bereiken op: 06-111 966 41. Daarnaast kun je mij bereiken via het contactformulier of via info@123voedingsadvies.com.

Wie weet tot snel!

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *