12 tips voor een gezondere bbq

Barbequen: lekker, genieten, gezelligheid, mooi weer, vlees, salades, drankjes..

Helaas bevat een barbeque vaak meer kcal dan een normale maaltijd. Toch hoort bij een barbecue vooral genieten centraal te staan. Dat kan ook als je wat meer op je gezondheid wilt letten. Want oh, wat is het gezellig samen met vrienden of familie.

Een (algemeen bekende) barbecue met wit stokbrood, speklappen en vette sauzen is misschien niet de slimste optie als je op je gezondheid wilt letten. Daarom deel ik graag nog wat tips met je om de bbq nét even een tikkie gezonder en slanker te maken.  Kom je er dit jaar niet meer aan toe? Dan misschien volgend jaar weer!

Extra challenge: Hoeveel eet jij op een barbecue?  Geef het door en ik plaats eind van het seizoen het gemiddelde!
Barbecuelijst met voedingswaarden

 1. Kies je soorten vlees: kies voor kipfilet, biefstuk,, varkenshaas of tartaar: de magere vleessoorten. Dit is winstpuntje één. Liever laten staan of wat minder: varkensgehakt, hamburgers, karbonades, speklapjes, worstjes etc.
 2. Eet ook eens wat vis. Met vis kun je qua soorten niet zo heel erg de mist in gaan
 3. Marineer zélf met kruiden of kijk goed naar het etiket of er suiker is toegevoegd: zonde van de smaak van het vlees zelf toch!
 4. Groente: eet meer groenten op de bbq. Gezond, lekker, vullend én bevat weinig kcal zodat je er lekker veel van kunt eten. Wat voorbeelden? Champignonsticks of maiskolven op een stok (wel eerst even 10 minuten koken) je kunt het zo gek nog niet bedenken! Een voorbeeld van een groentespies die ik op de bbq had gisteren: groentespies
 5. Let op je hoeveelheden: op een bbq eet je vaak enorm veel vlees: 4-5 stukken gaan er al snel doorheen. Een hoeveelheid die je tijdens een normale avondmaaltijd niet snel zult eten. Waarom nu wel? Overdrijf niet en maak ook andere dingen: groentenspies, salades
 6. Eet fruit! Lekker tussendoor: een schijf ananas grillen of in een grote schaal als fruitsalade. Fruit is het allerlekkerste in de zomer, geniet er optimaal van! Ook lekker: banaan als toetje! Mijn recept: snijd de banaan halverwege in en wring er 3 stukjes (extra) pure chocolade tussen.  Een alumiumfolietje erom heen om lekken te voorkomen en aan het eind op de bbq: een groot succes!gebakkenbanaan
 7. Stokbrood: het hoort er toch een beetje bij, maar sla niet te veel in per persoon. Als je een bbq hebt is het zonde om teveel brood te eten. Dus 2 stokbroden per 5 personen maximaal. Kies ook eens voor een ander soort brood: spelt of meergranenstokbrood. Er zit net even wat meer vezels en voedingsstoffen in dan in gewoon brood en smaakt prima tussen alle overige lekkernijen.
 8. Salade: Jaa, daar komt ze weer met dr groenten! Bij een gezonde BBQ hoort een salade met véél verse groenten.  Kies voor verschillende soorten sla (of koop een gemengde variant) en vul met paprika, tomaat, komkommer, zaden, pitten, zaden, pitten, noten, fruit (aardbeien, mango, sinaasappel etc),
 9. Sauzen: Ik gebruik zo min mogelijk sauzen. De meeste sauzen zijn vaak vrij vet of bevatten veel suiker (kijk maar eens op het etiket) en voor mij nog belangrijker: ik wil de smaak proeven van het product zélf. Wil je toch een saus? Maak eens een saus zelf om te weten wat je eet en het makkelijkste: de meeste witte sauzen zijn gebaseerd op room en bevatten veel kcal. De rode sauzen zijn wat dat betreft een stuk ‘magerder’.
 10. Heb je een BBQ en het vermoeden dat er voor jou weinig gezonds/lekkers te vinden is? Neem zélf fruit en salades mee. Zo weet je zeker dat er ook voor jou wat gezonds te vinden is én je maakt jezelf populair door ook een bijdrage te leveren aan de gezelligheid
 11. Honger!! Ken je het gevoel? Het duurt zolang voordat de bbq klaar is om het vlees op te grillen dat je helemaal ‘los’ gaat met al het lekkers dat er is. Neem vooraf een klein schaaltje yoghurt om  het makkelijker te maken jezelf te beheersen.
 12. Drink water! Tijdens een bbq ben je véél langer aan het eten en drink je vaak de hele avond meer (alcohol) dan normaal. Drink 1-2 glazen alcohol en beperk je verder tot water óf wissel het af: 1 glas wijn en een glas water. Als je dit jezelf aanwent wordt het op den duur een logische gewoonte (en geen straf! 😉 )
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *